De kinderopvang voert actie

1 april 2022 in De Savanne

Nee, dit is geen grap, geen aprilvis,

We smachten naar meer lucht

Want de kinderopvang is op

We staan er elke dag weer

Voor onze kids met hart en ziel

En minister Wouter Beke

laat ons in de steek…

Dat is not part of the deal!

De kinderopvang komt frequent in het nieuws de laatste maanden. Enerzijds kwam de sector negatief in beeld maar ook steeds vaker komt de werkdruk, het gebrek aan erkenning en het personeelstekort op de voorgrond. In 2014 werd via een nieuw decreet een andere richting aan de kinderopvang gegeven. De historische verschillen zouden weggewerkt worden en er werd beterschap beloofd. Helaas werden tegelijk ook de spelregels veranderd:

·     Er wordt professionalisering ver­wacht met meer focus op het peda­gogische in plaats van het zorgende en heel wat bijkomende administratie wat op zich positief is.

·       Maar… de kindratio werd naar 1 begeleider op 9 kinderen gebracht.

·       De subsidies bleven onaangeroerd en ongelijk verdeeld.

Hierdoor heeft de Vlaamse kinderopvang de hoogste kind / begeleider ratio in Europa terwijl er lage loonbarema’s tegenover staan. Zelf kozen we voor een standaard ratio van 1 op 8 kindjes wat de leefbaarheid niet bevordert. Soms zijn ook wij genoodzaakt om 1 op 9 te hanteren.  Zelfs 1 op 8 is in onze ogen nog teveel. Veel liever zouden we de normen van onze buurlanden hanteren waar met 1 op 5 gemiddeld veel meer tijd is om kindjes individuele aandacht te geven. 

De kinderopvang is daarnaast onderdeel van de zorgsector die maximale flexibiliteit verwacht van het personeel. Er moet immers altijd voldoende begeleiding voor de kindjes zijn, ook als een collega afwezig is. De werkuren zijn van vroeg tot laat wat een impact heeft op het gezinsleven. Geen wonder dat weinigen nog willen starten als kinderbegeleider en bijgevolg blijven vacatures open staan.

Op 1 april 2022 wordt er actie in Brussel gevoerd en heel wat kinderdag­verblijven sluiten hiervoor de deuren. De Savanne besloot om open te blijven voor de ouders én de kindjes. Toch zijn ook wij verbolgen over de manier waarop de sector behandeld wordt. Graag vragen we jullie dan ook om een petitie te ondertekenen die een Marshall plan voor de kinderopvang eist. De link naar de petitie vinden jullie op:

Petitie

 

Aub, teken de petitie?
Ons wordt het…
een Beeke teveel…

WouterBekeOpDeVlucht

Niet alleen wij en de rest van de sector denken er zo over. Er is een brede consensus binnen experten, de media én het gros van de politiek dat het anders moet. Alleen moet de regering dit blijkbaar nog beseffen. Hopelijk brengt de actie van de sector én de recentelijk opgerichte onderzoekscommissie licht aan het einde van de tunnel.

Graag delen we enkele markante artikels en opiniestukken uit de media met jullie:

VRT bericht: 500 begeleiders van kinderopvang en crèches protesteren in Gent: “Te hoge werkdruk, te weinig waardering”

Knack titelt: Waarom we massaal op straat moeten komen voor onze kinderopvang

De Gezinsbond weet: Kinderopvang in Vlaanderen: dit moet veranderen

Zelfs in Nederland merken ze de teloorgang op: Vlaanderen wil Marshallplan voor de kinderopvang en gaat demonstreren in Brussel